Organizacija i odvijanje ceremonije posljednjeg ispraćaja u krematorijuNakon ugovaranja poslova vezanih uz ispraćaj u krematoriju preminule osobe, želja nam je da korisnicima naših usluga olakšamo snalaženje u organizaciji i odvijanju ispraćaja u krematoriju.

Priprema svečanosti posljednjeg ispraćaja započinje Vašim dolaskom, do 30 minuta prije ugovorenog termina, a sam dolazak je omogućen preko centralnog stubišta prema dvoranama za ispraćaje i odarnicama.

Osobe s poteškoćama u kretanju mogu za dolazak koristiti izravan pristup automobilom do glavnog ulaza u objekt Krematorija.

Prije ulaska rodbine i prijatelja u prostorije odra, lijes sa pokojnikom postavljen je na katafalku s dekoracijom i dogovorenim simbolima.

Sam čin oproštaja s umrlom osobom započinje ulaskom rodbine i prijatelja u prostoriju odra, gdje se od sudionika ispraćaja primaju izrazi sućuti.

Ostali sudionici ispraćaja okupljaju se u pretprostoru dvorana, nakon čega ih zvuk zvona (u koliko je ugovoreno) i tiha glazba pozivaju da pristupe dvorani u kojoj započinje svečanost ispraćaja.Iz prostorije odra, preko hodnika, katafalk s lijesom pokojnika, u pratnji rodbine i vjerskog predstavnika (ukoliko je dogovorena njegova nazočnost prema vjeroispovijesti pokojnika) ulazi u dvoranu za ispraćaj. Katafalk s lijesom pokojnika postavlja se na platformu propadališta, oko kojeg su prethodno postavljeni vijenci, odlikovanja i ostalo.

Osim reproducirane glazbe moguće je i angažiranje vokalnog ansambla, u samoj dvorani za ispraćaj. Reproduciranu glazbu je moguće izabrati sa popisa pjesama krematorija, pogrebne agencije ili obitelj osigurava sama, pjesme moraju biti na original mediju osim vrlo starih pjesama za koje se ne može osigurati original. Sve detalje oko reproducirane glazbe potrebno je dogovoriti dan prije ispraćaja.

Nakon smještaja rodbine uz katafalk, počinje ugovoreni ceremonijal posljednjeg ispraćaja.

Završetak svečanosti označen je simboličnim spuštanjem lijesa pokojnika, a u znak posljednjeg oproštaja sudionici bacaju cvjetne latice na mjestu spuštenog lijesa.

Svaki detalj je predviđen protokolom, a sama svečanost ispraćaja ne dopušta improvizacije, tako da je sve eventualne otklone od službene organizacije potrebno uskladiti sa voditeljem pogrebne svečanosti, prije samog ispraćaja.