Obavijesti u tiskuObavijest o smrti


Nakon što nastupi smrtni slučaj i dogovore se svi detalji o mjestu i vremenu sprovoda te eventualno mise zadušnice, uobičajeno je u jednim ili više dnevnih novina vijest o tužnom događaju podijeliti sa širom društvenom zajednicom. Obavijest o smrti tako će poslužiti i kao poziv svima koji su poznavali preminulu osobu da prisustvuju pogrebu, ispraćaju ili vjerskom obredu, odnosno upoznat će prijatelje i poznanike s posebnim željama obitelji ili pokojnika ukoliko ih ima (npr. da je sahrana u najužem krugu obitelji, da se novac za cvijeće donira nekoj dobrotvornoj organizaciji, da je ispraćaj već održan ili sl.).
Obavijest o smrti može u novinama objaviti i tvrtka za koju je preminula osoba radila, kao i udruženje kojem je pripadala, a radi lakšeg prepoznavanja preporučuje se upotpuniti je fotografijom.


Posljednji pozdrav


Osobniji način opraštanja od drage nam osobe omogućuje format Posljednji pozdrav kroz koji na nama jedinstven način progovaramo o našem odnosu s pokojnikom. Sadržaj Posljednjeg pozdrava potpuno je proizvoljan, a može biti oplemenjen i prigodnim citatom ili stihom.


Zahvala


Do mjesec dana nakon smrtnog slučaja pristojno je prigodnom Zahvalom u dnevnom tisku obratiti se svima koji su izrazili sućut, prisustvovali pogrebu ili ispraćaju i pomogli na bilo koji način u tužnim trenucima. Zahvala se može uputiti i onima koji su vodili posebnu brigu o pokojniku, poput liječničkog osoblja, medicinskih sestara ili djelatnika staračkog doma.


Sjećanje


Prisjećanje na život bliske osobe koju smo izgubili obilježava se na njezin rođendan, godišnjicu smrti ili neki drugi važan datum, objavom Sjećanja u posebnoj rubrici. Sjećanje se najčešće sastoji od kratkog tekstulanog dijela te fotografije pokojnika.

Vaše Obavijesti o smrti, Posljednje pozdrave, Zahvale i Sjećanja možete objaviti u sljedećim dnevnim novinama (ostali tisak na upit):