Godišnjice i važni datumi


SJEĆANJE NA VOLJENE TIJEKOM GODINEOsobe koje više nisu s nama i dalje su sastavni dio naših života. Sasvim je normalno da svakodnevno mislimo na njih, kao i to da nam nedostaju. Uspomene i osjećaji postaju intenzivniji na dane koji su imali simbolično značenje za nas, poput rođendana i godišnjica, te u vrijeme blagdana. Najljepši način da ove posebne datume obilježimo je odlazak na groblje ili u crkvu te objavljivanjem Sjećanja u dnevnim novinama. Iako je proces žalovanja vrlo bolan i dugotrajan, predlažemo vam da na dane koji u vama bude posebno jake emocije budete okruženi prijateljima ili rodbinom te da si kroz razgovor i prisjećanja na osobu koja vas je prerano napustila olakšate dušu. S ljudima koji vas poznaju i vole bit će vam lakše podijeliti što vas tišti, a vrlo često prijateljski dodir, zagrljaj ili rame za plakanje djeluju kao najbolja terapija.

Lijep način oživljavanja uspomena na preminule je i priprema jela koje su voljeli ili sudjelovanje u aktivnosti koja im je bila draga. Ukoliko imate priliku organizirati obiteljski objed, ne zaboravite nazdraviti osobi koji nije više s vama, a u čiju čast ste se okupili. Ako imate vremena, pokušajte pomoći onima koji su u potrebi, jer je pomaganje drugima također jedan od iznimno djelotvornih načina ublažavanja emocionalne boli te će vam uz ovaj oblik karitativne aktivnosti zasigurno biti lakše prebroditi dane uz koje vas vežu posebna sjećanja. Dijeljenjem vašeg iskustva ili iskustva osobe koja je preminula s onima koji se nalaze u sličnoj situaciji i trebaju potporu, poput teško bolesnih, također se dostojanstveno njeguje uspomena na pokojnika.

A za sve koji nisu u mogućnosti, tvrtka Pokop je pripremila niz usluga koje će na odabrane dane oživiti sjećanje na pokojnika na najprikladniji način. Umjesto vas ćemo mjesto vječnog počinka ukrasiti cvijećem, zapaliti na njemu svijeću ili organizirati misu zadušnicu, odnosno prigodno okupljanje obitelji i prijatelja. Na sebe možemo preuzeti i kompletnu brigu za grobno mjesto te ga periodički (tjedno, mjesečno, na blagdane…) ili prema vašim željama posjećivati, kako bi sjećanje na vaše voljene živjelo kroz cijelu godinu.