Organizacija i odvijanje ceremonijala ispraćaja



Nakon ugovaranja poslova vezanih uz ispraćaj preminule osobe, želja nam je da korisnicima naših usluga olakšamo snalaženje u organizaciji i odvijanju ispraćaja.

Priprema svečanosti ispraćaja započinje Vašim dolaskom, do 60 minuta prije ugovorenog termina.

Osobe s poteškoćama u kretanju mogu za dolazak koristiti izravan pristup automobilom do glavnog ulaza groblja ili mrtvačnice uz prethodnu suglasnost koju treba dobiti od uprave groblja.

Prije ulaska rodbine i prijatelja u prostorije odra, lijes sa pokojnikom postavljen je na odru s dekoracijom i dogovorenim simbolima.

Sam čin oproštaja s umrlom osobom započinje ulaskom rodbine i prijatelja u prostoriju odra, gdje se od sudionika pogreba primaju izrazi sućuti.

Ostali sudionici pogreba okupljaju se ispred mrtvačnice, odra, nakon čega ih zvuk zvona ili glazba (ukoliko je ugovoreno) pozivaju da pristupe onom dijelu prostora na kojem započinje svečanost ispraćaja. Iz prostorije odra s lijesom pokojnika, u pratnji rodbine i vjerskog predstavnika (ukoliko je dogovorena njegova nazočnost prema vjeroispovijesti pokojnika) dolazi se do dijela prostora na kojem započinje svečanost ispraćaja. Lijes s pokojnikom postavlja se na kolica ili vozila za prijevoz pokojnika, a uz sam lijes stoje najuži članovi obitelji i vjerski predstavnik.

Ostali članovi zaduženi za protokol držanja odlikovanja, slike ili nekih drugih predmeta moraju biti uz lijes s prednje strane gdje je postavljen nadgrobni znak.

Vijenci i sve ostalo cvijeće iz prostora odra ili mrtvačnice odlažu se na kolica ili u vozilo za prijevoz cvijeća. Osim reproducirane glazbe, koja može biti održana na ispraćaju kod mrtvačnice te koju osigurava obitelj pokojnika ili pogrebna tvrtka. Također može biti angažiran vokalni ili puhački ansambl ili neki drugi ansambl, a protokolom koji se mora dogovoriti unaprijed treba biti predviđena svečanost vjerskog predstavnika, održavanje govora i glazbenih usluga.

Nakon dolaska rodbine i ostalih, uz kolica ili vozilo za prijevoz pokojnika, počinje ugovorena ceremonija ispraćaja. Završetak svečanosti je stavljanje lijesa pokojnika i cvijeća u vozilo, a u znak posljednjeg oproštaja, sudionici čekaju da vozilo s pokojnikom i cvijećem napusti mjesto na kojem se odvijala ceremonija ispraćaja.

Svaki detalj je predviđen protokolom, a sama svečanost ispraćaja ne dopušta improvizacije, tako da je sve eventualne otklone od službene organizacije potrebno uskladiti s voditeljem svečanosti, prije samog ispraćaja.