Planiranje pogrebaSvatko je od nas poseban. Bezbroj je sitnica koje nas razlikuju jedne od drugih, kako za života, tako i u trenutku kada se opraštamo od ovoga svijeta. Neki od nas svoje će bližnje na vrijeme pripremiti za taj neminovni događaj, dok će drugi bez razmišljanja o budućnosti bližnjima prepustiti da odaberu najprikladniji način sahrane. U ovoj posljednjoj ulozi naći ćemo se i kada smrtni slučaj drage osobe nastupi nenadano. I dok za neke ljude znamo kako bi voljeli biti ispraćeni i gdje pokopani - budući da smo o toj temi otvoreno s njima razgovarali više puta tijekom života ili su nam oni sami ostavili pisane upute - veliki broj nas suočit će se s činjenicom da u kratkom vremenu trebamo sami odlučiti i pobrinuti se za mnogo detalja.

Bez obzira na konkretnu situaciju u kojoj ste se našli, tvrtka POKOP i njezini stručnjaci na Vašoj su strani. Savjetom ili naputcima pomoći ćemo Vam da cijeli proces planiranja pogreba prođe čim brže i ugodnije, a zahvaljujući našem iskustvu i visokoj razini profesionalnosti u nama ćete pronaći pouzdanog partnera za realizaciju bilo kojeg njegova dijela ili kompletne usluge.

Na našim stranicama možete pronaći pojedinačne teme, a ovdje izdvajamo neke od njih:
 

OBIČAJI

 • ukop ili kremiranje
 • hrvatski branitelji
 • organizacija događaja

USLUGE

 • organizacija pogreba
 • prijevoz pokojnika
 • obavijesti u tisku
 • glazbene usluge
 • uređivanje i oblačenje

KORISNO

 • izdvojena ponuda
 • postupak u slučaju smrti
 • načini plaćanja
 • troškovi
 • ceremonijal ispraćaja.


Za sve ostale upite stojimo Vam na raspolaganju u našim uredima ili putem kontakt stranice.

Prije nego što poduzmete bilo kakve korake, potrebno je da se odlučite za kremiranje ili tradicionalni pokop, koji su jedini zakonski dozvoljeni načini sahrane u Republici Hrvatskoj. Ponekad, dok su još među živima, neki ljudi sa svojim bližnjima podijele način na koji bi voljeli biti sahranjeni. To može biti usmeno ili putem posljednje želje, oporuke… Iako se o samom činu smrti ne priča mnogo, često smo svjedoci razgovora u kojima možemo saznati stavove osoba i o ovom neizbježnom trenutku koji nas sve čeka. Nije rijetkost da članovi iste obitelji žele biti sahranjeni na različite načine, čak kada se radi i o supružnicima. Stoga ovu odluku ne treba donijeti na prečac, nego se prvo dobro raspitajte o stavovima umrle osobe te, ukoliko je potrebno, savjet potražite i u njezinoj vjerskoj zajednici.

Kremiranje je proces spaljivanja posmrtnih ostataka na visokoj temperaturi nakon čega se pepeo pohranjuje u za to predviđene urne. Cijeli protokol provodi Zagrebački krematorij, a osim u osnovnu urnu od aluminija ili posebne plastike pepeo se može pohraniti i u metalnu, kartonsku ili plastičnu posudu. Zbog niza razloga kao što su smanjenje grobnih mjesta te mobilnost stanovništva, sve je veći broj pojedinaca i obitelji koje kremiranju daju prednost pred tradicionalnim ukopom. Također, radi se o jednostavnijem i jeftinijem postupku koji ujedno omogućava da uspomenu na dragu osobu uvijek nosimo sa sobom, budući da je manji dio pepela moguće odvojiti te ga čuvati u posebnoj spomen urni.

Ukop je izbor vlasnika tradicionalnih grobnih mjesta, kao i svih onih kojima vjerski razlozi ili vlastiti svjetonazori ne dozvoljavaju kremiranje. Ovaj oblik sahrane nekada je bio najpopularniji u Hrvatskoj, no svakim se danom sve manje provodi zbog suvremenog načina života.

Ukoliko se ne možete odlučiti između kremiranja i ukopa, predlažemo Vam da nam se obratite kako bismo Vam pomogli u donošenju odluke, a zajedno možemo proći i sve ostale detalje pogrebnog planiranja.