Organizacija i odvijanje ceremonije pogrebaNakon ugovaranja poslova vezanih uz pogreb preminule osobe, želja nam je da korisnicima naših usluga olakšamo snalaženje u organizaciji i odvijanju pogreba.

Priprema svečanosti pogreba započinje Vašim dolaskom, do 60 minuta prije ugovorenog termina.

Osobe s poteškoćama u kretanju mogu za dolazak koristiti izravan pristup automobilom do glavnog ulaza groblja ili mrtvačnice uz prethodnu suglasnost koju treba dobiti od uprave groblja.

Prije ulaska rodbine i prijatelja u prostorije odra, lijes sa pokojnikom postavljen je na odru s dekoracijom i dogovorenim simbolima.

Sam čin oproštaja s umrlom osobom započinje ulaskom rodbine i prijatelja u prostoriju odra, gdje se od sudionika pogreba primaju izrazi sućuti.

Ostali sudionici pogreba okupljaju se ispred mrtvačnice, odra, nakon čega ih zvuk zvona ili glazba (u koliko je ugovoreno) pozivaju da pristupe onom dijelu prostora na kojem započinje svečanost pogreba. Iz prostorije odra s lijesom pokojnika, u pratnji rodbine i vjerskog predstavnika (ukoliko je dogovorena njegova nazočnost prema vjeroispovijesti pokojnika) dolazi do dijela prostora na kojem započinje svečanost pogreba. Lijes sa pokojnikom postavlja se na kolica ili vozila za prijevoz pokojnika, a uz sam lijes najuži članovi obitelji i vjerski predstavnik.

Ostali članovi zaduženi za protokol držanja odlikovanja, slike ili nekih drugih predmeta moraju biti uz lijes sa prednje strane gdje je postavljen nadgrobni znak.

Vijenci i sve ostalo cvijeće iz prostora odra ili mrtvačnice odlaže se na kolica ili vozilo za prijevoz cvijeća. Osim reproducirane glazbe koja može biti na pogrebu kod mrtvačnice osigurava obitelj pokojnika ili pogrebna agencija. Također može biti vokalni ili puhački ansambl ili neki drugi ansambl, protokolom koje se mora dogovoriti unaprijed treba biti predviđeno držanje govora i glazbenih usluga.

Nakon dolaska rodbine i ostalih uz kolica ili vozilo za prijevoz pokojnika, počinje ugovoreni ceremonijal pogreba. Završetak svečanosti je kod groba nakon blagoslova groba od strane vjerskog predstavnika, a u znak posljednjeg oproštaja sudionici bacaju sitne dijelove zemlje ili cvjetne latice u grob pokojnika.

Svaki detalj je predviđen protokolom, a sama svečanost pogreba ne dopušta improvizacije, tako da je sve eventualne otklone od službene organizacije potrebno uskladiti sa voditeljem pogrebne svečanosti, prije samog pogreba.