O tekstuŠto se samog koncepta tiče, oproštajni govor, baš kao i bilo koji drugi kvalitetan tekst, treba imati jasnu pozdravnu poruku (poput: Dragi prijatelju / Draga bako) nakon koje slijedi kraći uvod. O Vama ovisi hoćete li izabrati direktno obraćanje osobi o kojoj govorite ili ćete svoj govor uobličiti na način da ga posvetite tugujućoj obitelji. Glavnina Vaših riječi treba se odnositi upravo na onoga zbog koga ste se i okupili, a sadržaj možete posložiti kronološki ili ćete preko jednog detalja/događaja koji je poznat svima, odnosno samo vama, ispričati životnu priču koja vas je i inspirirala za pisanje.

Za kraj ostavite nešto upečatljivo poput stiha ili fraze koja je bila karakteristična za pokojnika… Završnica treba biti snažna i dostojanstvena, nikako patetična. Želite li svom govoru dati dublji smisao i preko njega prenijeti univerzalne poruke, savjetujemo Vam da prije pisanja sakupite citate poznatih osoba, dojmljive ulomke književnih djela, prigodne poslovice ili lijepe duhovne misli koje će oplemeniti vaše izražavanje. Ne pokušavajte kopirati njihov stil; pišite jednostavno, a ukoliko smatrate potrebnim, tekst obogatite jednom ili maksimalno dvjema majstorskim frazama.

Često se događa da je početak veoma težak, no kada riječi počnu teći, poput bujice, nećete ih moći zaustaviti. Ne brinite, Vi to možete. A ako negdje zapnete, mi smo tu za vas.